top of page

Bir Ülkenin Renklere Can Vermesi: Brezilya

Güncelleme tarihi: 26 Kas 2020

Tarihler 16.07.1950’yi gösterirken Maracana Stadı'nda yaklaşık 200.000 Brezilyalı heyecan içinde maç sonrası geleceğinden emin oldukları ülkenin ilk Dünya Şampiyonluğunu kutlamayı bekliyorlardı. Herkesin gözünde Brezilya favoriydi çünkü hem takım çok iyi oynuyor hem de Brezilya'ya kupa için beraberlik yetiyordu. Uruguay ise finale zar zor gelmiş ve kazanmaktan başka çaresi yoktu. Tüm bunların üstüne 200.000 seyirci sayısı da eklenince tüm oklar Brezilya'yı gösteriyordu. Hatta Brezilya basını daha maç öncesi bastığı gazetelerin kapağında kendi milli takımlarını ilan etmişlerdi bile. İşte maç böyle bir ortamda oynandı.

1950 Maracana Stadı


Maça Brezilya beklendiği gibi hızlı başladı ve 47. dakikada Friaça'nın golüyle 1-0 öne geçti. Tribünler şenlik havasına büründü erken kutlamalar başladı. Takımda seyirciler gibi rehavete kapıldı.Uruguay bu atmosferi lehine çevirebileceğine inanıyordu. İlk önce 66. dakikada Schiaffino durumu 1-1 yaptı. Şimdi bütün Brezilyalıları korku kaplamıştı. Korktuklarının başlarına gelmesi ise 13 dakika sürdü.79 da Ghiggia Uruguay'ı öne geçirdi.200.000 kişi birden susmuş, Maracana'da sadece Ghiggia'nın sevinme sesi vardı. Maç 2-1 Uruguay'ın üstünlüğüyle sona erdi. Maç sonrası Brezilya'da çok büyük bir hüsran, üzüntü ve kasvet vardı. Bu yenilgi ülke tarihinin en büyük trajedileri arasına girdi. Bunun üzerine kitaplar yazıldı, filmler çekildi. Bütün ülke büyük bir hayal kırıklığına uğramıştı.


1950 Brezilya Milli Takımı


1950 Uruguay Milli Takımı

Ghiggia’nın gol anı


Kimilerine göre takımın giydiği mavi yakalı beyaz forma ülkeyi yansıtmıyordu ve maç bu yüzden kaybedilmişti. Bunun üzerine Rio gazetesi Correido da Manba Brezilya Spor Konfederasyonu'nun desteğiyle forma tasarlama yarışması düzenledi. Yarışmaya ülkenin her yerinden 300 kişi katılmıştı.Yarışmayı kazanan ise ülkenin renkleri olan beyaz, sarı, yeşil ve maviyi kombinleyen 19 yaşındaki Aldry Garcia Schlee'di. Aldry Brezilya'nın güneyinde Uruguay sınırına yakın olan Pelotas'ta bir gazetede çalışıyordu ve yarışmanın ödülü bir miktar paranın yanında Rio gazetesinde tasarımcı olarak çalışmaktı.Bunun üzerine Aldry Rio'ya taşındı. Gazete onu bir apartmana yerleştirdi.Komşuları da dönemin futbolcularıydı ancak Aldry futbolcuların alkollü ,fuhuş dolu, serseri hayatlarını görünce onlardan soğumuştu. Bunun üzerine Aldry Pelotas'a geri döndü ve o gün bugündür Pelotas'ta. Aldry ilk başta takımın üzerinde kendi formasını görünce gurur duyuyor ve mutlu oluyormuş ancak Rio'da gördüklerinden sonra formadan soğumuş ve tasarladığı forma gözünde eski değerini kaybetmiş. İşin daha da ilginç yanı Aldry her ne kadar Brezilyalı olsa da desteklediği takım Uruguay...



Aldry’nin tasarladığı formalar


Aldry Garcia Schlee

170 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page