top of page

Portsmouth, 5 Nisan 1898'de kurulan bir Osmanlı kulübü mü?

Portsmouth FC 122 yaşında! Peki Portsmouth, 5 Nisan 1898'de kurulan bir Osmanlı kulübü mü?


Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde İngiltere’nin Osmanlı topraklarında kültürel ve sportif faaliyetleri bahane ederek istihbarat çalışması yaptığı, dönemin padişahı II. Abdülhamit’in de buna karşılık aynı yöntemle istihbarat çalışmaları için İngiltere’de Portsmouth'u kurdurduğu, Osmanlı Devleti’nin aynı dönemde eğitim amacıyla Portsmouth kentine gönderdiği donanma gemisinin de bu olayla bağlantısı olduğu iddiaları oluşturuyor.


Araştırmacı Oktan Keleş’in 2010’da yaptığı açıklamanın ardından kamuoyunda daha da bilinir hale geldi. Ancak, ileri sürülen iddiaların, tarihi kanıtlarla veya belgelerle desteklendiğine rastlanılamadı.


Basında ve internet ortamında yer alan ilgili metinler incelendiğinde, Futbol Kulübü’nün II. Abdülhamit tarafından kurulduğuna ilişkin iddiaların yegane kaynağının takımın armasındaki hilal olduğu görülüyor. Oysa ki, kulübün amblemindeki ay-yıldız Portsmouth şehrinin yaklaşık 800 yıldır resmi simgesi. 1189-1199 yılları arasında İngiltere’yi yöneten Kral I. Richard’ın 1191 yılında Bizans İmparatorluğu yönetimindeki Kıbrıs’ı fethi sırasında gördüğü hilal ve yıldızdan oluşan bayrağı beğendiği ve benimsediğini aktarmakta.


Armanın, Portsmouth’a kasaba ünvanının verildiği 2 Mayıs 1194 tarihinde, I. Richard döneminin Lordlar Başkanı William de Longchamp‘ın armasından da kopyalandığı ve kentin amblemi haline geldiği belirtilmekte. Şehrin ay-yıldızlı armasının tarihteki ilk resmi teyidi ise 1622 yılında gerçekleşen hanedan adına yapılan resmi ziyaretleri esnasında gerçekleşti. Yani, II. Abdülhamit devrinden çok önceleri. Portsmouth şehri tarafından yüzyıllar boyu kullanılan amblem de şehrin Futbol Kulübü tarafından benimsenerek takım amblemi haline getirildi.


Dolayısıyla, II. Abdülhamit devrinin çok önceleri. Portsmouth şehri tarafından yüzyıllar boyu kullanılan amblem de şehrin Futbol Kulübü tarafından benimsenerek takım amblemin Portsmouth Futbol Kulübü’nün simgesi haline gelmesinde II. Abdülhamit’in doğrudan bir etkisinin bulunduğu ve kulübün II. Abdülhamit tarafından kurulduğu iddiası, hala kesin bir cevabı bulunmamaktadır.


452 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page